Kaikki Italiasta
Header image

Matteo Renzi – tähti vai tähdenlento

Posted by eijawager in Politiikka & talous

Tuleeko Renzistä Italian poliittisen taivaan uusi tähti, mahdollisuus, uudistaja.
Kestääkö määrätietoinen dynaaminen Renzi törmäystä poliittisen todellisuuden kanssa.
Renzi ei ole kansan valitsema, ei kansanedustaja, ja kuitenkin useimmat todella toivovat hänen onnistuvan kunnianhimoisessa halussaan uudistaa maa ja nopeasti.
”Tarvitsen 100 päivää. Kukaan ei pysty panemaan minulle ohjaksia”, hän julisti. Arkinen poliittinen fakta kuitenkin on, että presidentti Giorgio Napolitanon puheilla esittämässä näkemyksiään uudesta hallituksesta kävi 14 poliittista ryhmittymää.
Jo Berlusconi kuvitteli aikoinaan, että hän karismansa ja voimansa avulla olisi voinut johtaa hallitusta ja koko maata samalla systeemillä kuin firmaansa. Hänen ensimmäinen hallituksensa vuonna 1994 kesti kuitenkin vain 252 päivää.
Renzi on edennyt kuin jyrä. Vuonna 2009 hänen valittiin Firenzen pormestariksi ja kaupungissa alkoivat puhaltaa uudet tuulet.
Vuonna 2010 hän antoi aikakirjoihin jääneen haastattelun, jonka ytimenä oli, että nuorten poliitikkojen on romutettava koko vanha poliittinen luokka. Koko joukko ensimmäisestä miehestä viimeiseen.
Matteo Renzistä (39v.) tuli hetkessä maan kuulu. Sen jälkeen hänen maineensa ja ennen kaikkea vaikutusvaltansa ovat kasvaneet valtavalla vauhdilla. Hän jyräsi tiensä voimalla oman puolueensa, Demokraattisen puolueensa johtoon.
PD’n muut johtohenkilöt ovat enemmän tai vähemmän sinkoilleet pois tieltä. (Tämä tulee varmasti luomaan pitemmällä tähtäimellä sisäisiä ryhmittymiä ja ehkä myös sisäisen opposition Renziä vastaan).
Renzi kahmaisi puolueen enemmistön tuen ja pudotti pääministerin paikalta puoluetoverinsa Enrico Lettan.
Nyt on Renzin hetki näyttää mihin hän pystyy – eikä hänellä ole varaa epäonnistua. Hän itsekin totesi: ”Tiedän, että joudun panemaan kaiken peliin”.
Renzillä on vähän aikaa, koska hän on tehnyt kaiken nopeasti ja normaalien käytäntöjen vastaisesti, tavalla, jota monen on vaikea hyväksyä.
Jos hän onnistuu niin tarkoitus pyhittää keinot, ja paljon voidaan katsoa sormien läpi. Jos hän todella käynnistää julistamansa ”vallankumouksen”, hänestä tulee tähti, monen kaipaama uusi vahva mies – mutta jos tulos olisikin ”paljon melua tyhjästä”, hänelle tuskin annetaan anteeksi mitään. ew

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

no