Kaikki Italiasta
Header image

Matteo Renzi, hitaan koneiston Speedy Gonzales

Posted by eijawager in Politiikka & talous

23.2.2014 Italian uusi pääministeri Matteo Renzi sai nopeasti tittelin Speedy Gonzales, mutta kuinka pitkälle hänen vauhtinsa riittää? Riittääkö se tasoittamaan tietä hänen luomalleen nopean aikataulun roadmapille – yksi suuri uudistus kuukaudessa: hallinnollisten rakenteiden ja byrokratian uudistaminen, uusi vaalilaki, uusi verotusjärjestelmä, jossa ennen kaikkea työn verotusta kevennetään, työmarkkinarakenteiden ja eläkejärjestelmän uudistaminen, valtion rakenneuudistus …

Renzi haluaa ottaa vastaan heinäkuussa EU:n puheenjohtajuuden niin, että ”Italia voi sanoa Euroopalle mitä haluaa sen sijaan, että joutuisi taas kuuntelemaan mitä Eurooppa haluaa Italialta”.

Renzi ainakin pystyi luomaan hallituksen omaan makuunsa, kevyt, nuorekas ja tasa-arvoinen: vain 16 ministeriä (Enrico Lettan hallituksessa ministereitä oli 21, ja monissa hallituksissa ministereitä on ollut enemmänkin), puolet miehiä ja puolet naisia, keski-ikä 47 vuotta, joukossa monia ensikertalaisia.
Renzin hallitus on poliittinen hallitus, ei enää virkamies- tai hätätilahallitus. Toiveena ja tarkoituksena olisi, että se ainakin pyrkisi pysymään pystyssä vaalikauden loppuun asti.

Pystyssä pysymisen ensimmäiset koitokset ovat jo ovella, huomenna maanantaina ja tiistaina, kun hallitus esittäytyy ja esittää hallitusohjelmansa parlamentin alahuoneelle ja senaatille.
Senaatissa numerot pitäisi olla kohdallaan luottamuksen saamiseksi, mutta Renzin uudistussuunnitelmiin kuuluu senaatin hajottaminen ja siirtyminen yksihuoneiseen eduskuntaan. Sen vuoksi joku jo melodramaattisesti ehti epäillä, suostuuko senaatti äänestämään itsemurhansa puolesta?

Vaikka Renzin hallitus luo uutta toiveikkuutta, on sen vastainen kritiikki myös rankkaa. Kärkkäimmät viljelevät salaliitto teorioita, toisten mielestä Renzin hallitus on vahvojen maan sisäisten ja ulkopuolisten valtakeskusten kynsissä kuten pankkien ja Angela Merkelin.
Olli Rehn lisäsi vettä myllyyn, kun puheeksi tuli Renzin hallituksen uusi talous- ja valtiovarain ministeri Pier Carlo Paduan: ”Kyllä Paduan tietää, mitä hänen pitää tehdä”. Tämä tulkittiin tietenkin niin, että EU Merkelin johdolla on jo sanellut tehtävät ja toimenpiteet Italian uudelle hallitukselle.
Pitäisikö EU:n virkamiehille antaa joskus enemmän kommunikaatio koulutusta, etteivät he lietsoisi ohimennen muutenkin niin helposti kaikkialla Euroopassa leimahtelevaa EU vastaisuutta.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

no